A tegnapi nőijóga órán beszélgettünk arról, hogy milyen táplálkozással, fortélyokkal, életmóddal tudjuk kivédeni, csökkenteni a hideg, csípős, szeles őszi idő hatását. Ennek kapcsán szóba került a kitri vagy kicseri/kicsari, ami egy tápláló, teljes értékű indiai zöldséges kása-egytálétel és kifejezetten ajánlott a hideg napokra (de bármikor máskorra is). Többünk meg is kívánta egyből a kitrit
Ha a táplálkozásunkkal is figyelünk szervezetünk egyensúlyára és egészségére, akkor már a főzéskor is jógázunk
A kitrinek 5 összetevője van, amelyek változtathatóak annak függvényében, hogy éppen mi van otthon és milyen fűszereket kedvelünk:
- valamilyen zsiradék: olaj, vaj, tisztított vaj (ghí) - kókuszzsírral is készíthető, de a kókuszzsír hűtő hatású, télen, hidegben nem ajánlott rendszeresen ezzel főzni
- valamilyen gabona: rizs, egyéb gabona (pl. bulgur), akár vegyesen is
- valamilyen hüvelyes, kb. feleannyi mennyiségben, mint a rizs: hagyományosan mungóbab (teljes vagy felezett) vagy vöröslencse: e kettő előnye, hogy könnyen emészthetőek és hamar (kb. 10 perc alatt) szétfőnek, előfőzés nélkül is
- zöldségek, akár vegyesen is
- emésztést segítő fűszerek: pl. fekete bors, római kömény, kurkuma, gyömbér, mustármag, asafoetida, de más megszokott fűszerezéssel is készíthetjük
A legegyszerűbben úgy készíthetjük el a kitrit, hogy egy lábasban (lehetőleg dupla aljú legyen) olajon megpirítjuk a fűszereket, majd ha már kijött az aromájuk, belerakjuk a zöldségeket, kicsit megforgatjuk a fűszeres olajban, majd hozzáadjuk a rizst és a mungóbabot. Felöntjük sokszoros mennyiségű vízzel és alacsony lángon addig főzzük időnként megkeverve, amíg a víz elfő, így a kitrink finom kásás állagú lesz.
Ehetjük reggelire-ebédre-vacsorára önmagában vagy pl. lepénykenyérrel együtt.
Én hétköznapra előre több adagot megfőzök és kiporciózom, de a legjobb frissen készíteni és azon melegében fogyasztani vagy ételtermoszban magunkkal vinni.
Természetesen az indiai hagyományos konyhában mindennek megvan a maga rendje és a receptje, így lentebb találhattok autentikus kitri-recepteket is.
Jó étvágyat, jó egészséget mindenkinek!